Gratis verzending vanaf €50 (NL)
Nature Matters Nature Matters

Duurzaamheid

Vegan in de supermarkt

Peter van Meulen

Wanneer je een duurzame levensstijl volgt, is het waarschijnlijk niet genoeg om alleen duurzame producten te kopen. Het zijn namelijk onze eetgewoontes waarmee we de meeste negatieve en positieve invloed uitoefenen op het milieu.

Gelukkig wordt het ons tegenwoordig steeds makkelijker gemaakt. De supermarkten lijken in recordtempo nieuwe vegan producten te lanceren. Maar bij welke supermarkt kan je het beste terecht wanneer je vegan wilt eten?

Albert Heijn

Om gelijk te beginnen met mijn persoonlijke favoriet. Hun winkels zitten verspreid over heel Nederland en zijn daardoor super toegankelijk. Met maar liefst 5453 vegan producten in hun assortiment, waaronder een enorm assortiment vegan producten van het huismerk van 1033 producten. Tevens zijn de producten makkelijk te filteren op Nutri-Score.

Jumbo

Ook de Jumbo scoort ontzettend goed. Met 1707 vegan producten van het huismerk en 5803 vegan producten in totaal. De winkels van de Jumbo zijn ook overal te vinden en zijn dus absoluut een goede optie voor jouw vegan boodschappen.

Ekoplaza

Deze winkels zitten niet op elke straathoek, maar hebben wel een goed aanbod aan vegan producten. Voor de dagelijkse boodschappen is de Ekoplaza misschien iets minder geschikt als je niet een specifieke wens of een allergie hebt. De producten zijn vaak duurder dan in andere supermarkten. Met 1212 vegan producten doen ze het goed. Vooral een fijne optie als je ook niche producten zoekt.

Picnic

Bij veel supermarkten kan je online bestellen, maar bij Picnic hebben ze dat wel heel makkelijk gemaakt. Ze zijn in een korte tijd enorm populair geworden. Maar kan je daar als vegan ook goed terecht? Met 288 vegan producten kan ik uit eigen ervaring spreken dat dit prima lukt. Zeker een goede optie.

Crisp

Is net als Picnic een online supermarkt. Scoort enorm goed op het gebied van duurzaamheid. Zo wordt zoveel mogelijk lokaal geteeld, komt groente en fruit voor een groot deel in papieren zakken en zijn veel producten biologisch. Ook het vegan aanbod is uitgebreid. Persoonlijke favorieten zijn de tofu en tempeh die veel authentieker en daardoor ook veel lekkerder zijn dan wat je in de supermarkt koopt. Omdat je bij Crisp geen gebruik kan maken van huismerken en andere goedkopere opties, kan de prijs iets oplopen. Daardoor is Crisp vooral geschikt voor mensen die daar geen moeite mee hebben.

Veggie 4U

Een supermarkt die alleen vegetarische en veganistische producten verkoopt. Met enorm veel producten die je niet snel in een normale supermarkt zal vinden. Een parel voor wie al voornamelijk vegetarisch of vegan eet. Hun fysieke winkel in staat in Den Haag, doe daar je voordeel mee als je in de buurt woont. Daar verkopen ze ook warme vegan maaltijden en vegan broodjes. Online bestellen is ook mogelijk.

Vegan Fresco

Helaas heeft Vegan Fresco de deuren moeten sluiten. In 2021 opende Vegan Fresco in Amsterdam als de eerste volledig vegan supermarkt van Nederland. De supermarkt werd opgericht na een succesvolle crowdfundingsactie. De supermarkt zat in de Jan Evertsenstraat in Amsterdam, waar het vegan en plantaardige producten verkocht. Na het sluiten van de fysieke winkel heeft Vegan Fresco een tijd bestaan als online supermarkt, maar ook daar zijn ze helaas mee gestopt. Het is ontzettend jammer dat Vegan Fresco gesloten is, hopelijk is er in de toekomst weer plek voor een vegan supermarkt in Nederland. Ik ben in ieder geval voor!

Andere supermarkten

Er zijn in Nederland te veel supermarkten om hier allemaal uitgebreid te kunnen behandelen. Daarom een kleine opsomming van andere supermarkten met een prima vegan assortiment: Aldi, Coop, DekaMarkt, Dirk, Hoogvliet, Lidl, Plus en de Vomar.

Conclusie

Het aanbod vegan producten is zo gestegen dat je tegenwoordig overal terecht kan voor jouw vegan boodschappen. Elke supermarkt heeft ondertussen een vegan assortiment. De een wat uitgebreider dan de ander. Kies dus vooral een supermarkt die bij jouw budget en wensen past, of een die lekker dichtbij zit. Mijn persoonlijke favorieten zijn de Albert Heijn en Crisp, door hun fijne assortiment en winkelervaring.